FOREDRAG OM KOMMUNIKASJON

6 pilarer i kommunikasjon og veier til dialog.

Min bakgrunn er at jeg i mange år har jobbet som selvstendig terapeut og tatt i mot mange klienter som sier at :
«Jeg gikk til legen og sykmeldte meg. Jeg orker ikke mer på grunn av sjefen, – eller på grunn av en kollega, eller kanskje var det forhold innen familien som gjorde at folk ikke orket mer.Retten til å sykmelde seg er «hellig» i Norge og en dyr og dårlig måte å håndtere konflikter på.Det merkelige er også at ressurssterke mennesker, som man tror skulle være vandt til å stå for en trøkk, tyr til denne løsningen.  Jeg husker at Liv Mette Valla ble sykemeldt og skrev bok. Ingund Yssen ble sykemeldt på grunn av det hun opplevde som dårlig oppførsel fra Liv Mette Valla sin side.Trond Giske ble sykemeldt, Tor Mikkel Vara ble sykemeldt og spurt om han ville permitteres med eller uten lønn……… Ja, det kan være noen hver som velger denne løsningen når det bølger omkring dem og jeg har sakset følgende fra dn 03.12.18  : DN får bekreftet fra kilder i regjeringspartiene at Raja har informert sine kolleger om at han er syk fordi Trine Skei Grande har gjort ham syk. Abid Raja svarer på sms: «Jeg er blitt sykmeldt av legen på Stortinget, og har ingen kommentar mens jeg er sykmeldt.»
Et spørsmål man kan stille seg er om det egentlig er at Trine Skei Grande kan ha gjøre Abid Raja syk, eller at Liv Mette Valla kan kjøre Ingund Yssen syk?Har de samme virkning som et virus, en bakterie, har de gjort fysisk skade på sine medarbeidere eller har de bare slått dem ut?Hvordan blir man syk av andre mennesker når det ikke dreier seg om smitte ?
Det var ikke kollegaen eller sjefen mine klienter snakket om da de var hos legen, – men heller at de hadde de vondt i ryggen eller i skuldrene eller nakken ……………
De klientene jeg hadde kontakt med hadde i alle behov for noen å snakke med, noen som kunne gi dem noen råd om hvordan de kunne forholde seg til utfordringene, og det viste seg at det hjalp utrolig godt i mange tilfelle. Å snakke med noen som ikke har interesse av å kose med misnøye, men som likevel støtter deg og kan hjelpe deg å strukturere tankene dine slik at du kan komme til en konklusjon, er ofte hva folk i vanskelige situasjoner.At ledere forstår dette er av stor betydning for at de skal lykkes når det gjelder å løse konflikter på arbeidsplassen.
Ved å bevisstgjøre seg 6 trinn i kommunikasjonsprosessen og å gjøre seg kjent med strategier som benyttes av ulike atferds – og personlighetstyper, får man et godt utgangspunkt for å lykkes som leder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *